Nieuws

Situatie op 11/9 na doortocht orkaan Irma – België maakt humanitaire hulp vrij

Situatie op 11/9 na doortocht orkaan Irma – België maakt humanitaire hulp vrij

De voorbije nacht trok orkaan Irma over Cuba en Florida. Vicepremiers Didier Reynders en Alexander De Croo leven mee met de getroffen bevolking in de regio en ze betuigen hun medeleven aan de families van de slachtoffers.

Op dit moment is er geen enkele aanwijzing dat er Belgen bij de slachtoffers zijn.  In moeilijke omstandigheden blijven onze ambassade in Havana en het Belgische consulaat-generaal in Atlanta onze landgenoten, nauwgezet opvolgen en bijstaan.

Op een aantal eilanden heeft de orkaan heel grote schade heeft aangericht.  Daarom heeft Vicepremier en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo beslist 1 miljoen euro humanitaire hulp vrij te maken voor de heropbouw van de zwaarst getroffen eilanden. Daarnaast draagt België voor meer dan 53 miljoen euro bij aan flexibele fondsen van VN en het Internationale Rode Kruis.  Die fondsen kunnen ingezet worden ten tijde van humanitaire noodsituaties zoals orkaan Irma.

Het Belgische Rode Kruis liet al weten middelen vrij te maken voor Antigua en Barbuda via het Disaster Relief Emergency Fonds van het Internationale Rode Kruis, een fonds waaraan België 600.000 euro bijdraagt.  Dank zij de Belgische steun kunnen de humanitaire organisaties op korte tijd flexibele middelen inzetten voor rampen zoals orkaan Irma.

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigt dat op dit moment nog 14 Belgen de getroffen eilanden willen verlaten.

Op sommige eilanden zoals Sint-Bartholomeus, zijn de commerciële luchthavens opnieuw open.  Ook is de veiligheidssituatie op een aantal eilanden verbeterd dankzij de troepen en hulpverleners van onze partnerlanden. Wij blijven in contact met de geblokkeerde landgenoten en met Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Door de samenwerking met die landen konden we aan onze geblokkeerde landgenoten nuttige informatie doorgeven over lokale verzamelpunten en contacten voor bijstand. Onze partnerlanden beschikken ook over alle gegevens van de geblokkeerde Belgen.

De voorbije dagen werd één B-FAST expert uitgestuurd naar het UNDAC-coördinatiecentrum in Haïti (United Nations Disaster Assessment and Coordination) . Deze expert zal verder worden ingezet op Sint-Maarten om de Nederlandse hulpoperaties te ondersteunen.

Daarnaast heeft België  aan Nederland en Frankijk humanitaire hulpgoederen aangeboden voor de Kleine Antillen. Nederland bestudeert het Belgische aanbod nog.  Frankrijk wenste geen beroep te doen op het Belgische aanbod.

Contact

Alexander De Croo
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post

  • Finance Tower
  • Kruidtuinlaan 50 bus 61
  • B-1000 BRUSSEL
Open vld omygod.be