Nieuws

Humanitaire ngo’s vragen tussenkomst minister De Croo bij VN-secretaris-generaal

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft deze middag samengezeten met de humanitaire ngo’s. Naast de leden van het Consortium 12-12 namen ook vertegenwoordigers van het Rode Kruis deel aan het overleg. Ze bespraken de aanpak van de humanitaire crisis in Somalië, Nigeria en Zuid-Soedan, vier landen waar een hongersnood dreigt. De minister heeft toegezegd zo snel mogelijk een eerste schijf humanitaire hulp vrij te maken in het kader van het verdubbelen van de middelen van Hongersnood 12-12. De humanitaire organisaties drongen bij minister De Croo ook aan op een tussenkomst bij VN-secretaris-generaal Guterres over de veiligheid van humanitaire hulpverleners en humanitaire toegang tot de noodgebieden.

Minister De Croo engageerde zich tijdens het gesprek met de humanitaire ngo’s om de eerste schijf humanitaire noodhulp die de federale regering voorziet in het kader van Hongersnood 12-12 snel vrij te maken. Dit weekend maakte minister De Croo bekend dat de federale regering alle bijdragen voor Hongersnood 12-12 zal verdubbelen.

Alexander De Croo: “De piek van de hongersnood wordt tegen de zomer verwacht. Het is belangrijk dat we op het terrein zo snel mogelijk extra middelen kunnen inzetten. Alleen zo kunnen we levens redden. Daarom maak ik zo snel mogelijk een eerst schijf humanitaire hulp voor Hongersnood 12-12 vrij. Ik hoop dat de beslissing van de federale regering om het bedrag van Hongersnood 12-12 te verdubbelen mensen aanzet ook een bijdrage te doen.” 

België heeft dit jaar al zestigtal miljoen euro noodhulp vrijgemaakt aan specifieke interventies en noodhulpfondsen van de VN, het Internationale Rode Kruis, de Wereldvoedselorganisatie die actief zijn in Zuid-Soedan, Jemen, Nigeria en Somalië. Daarnaast werd ook al 20 miljoen noodhulp voorzien voor Syrië. Ook daar blijven de humanitaire noden hoog.

Acht humanitaire hulpverleners gedood 
Minister De Croo zal bij VN-secretaris-generaal Guterres ook tussenkomen over de humanitaire toegang en de veiligheid van humanitaire medewerkers. De secretaris-generaal is volgende week in Brussel. De humanitaire organisaties zijn bijzonder bezorgd over de humanitaire toegang tot de noodgebieden die in sommige gevallen zeer moeizaam verloopt.

Zaterdag kwamen in Zuid-Soedan acht humanitaire hulpverleners gedood in een hinderlaag terecht. De hulpverleners waren onderweg vanuit de Zuid-Soedanese hoofdstad Djoeba naar Pibor, in het noordoosten van het land. De dood van de acht is het zwaarste verlies van humanitaire hulpverleners sinds de start van de burgeroorlog eind 2013. In totaal kwamen in Zuid-Soedan de voorbije drieënhalf jaar al 79 humanitaire hulpverleners om.

Minister De Croo engageert zich om volgende week tijdens zijn ontmoeting met VN-secretaris-generaal Guterres tussen te komen over de veiligheid van humanitaire hulpverleners en toegang tot mensen in nood. In Zuid-Soedan is momenteel een VN-missie UNMISS aanwezig. Deze zou robuuster kunnen optreden om humanitaire hulpverlening mogelijk te maken, wat een deel is van het mandaat dat de Veiligheidsraad heeft gegeven.

Alexander De Croo: “Het is belangrijk dat hulpgoederen snel en in veilige omstandigheden ter plaatse geraken. Desnoods moet humanitaire toegang worden afgedwongen. We kunnen niet aanvaarden dat strijdende partijen humanitaire hulp blokkeren en doelbewust humanitaire werkers bombarderen. De Verenigde Naties kunnen daar een rol spelen.” 

Stroomversnelling
Sinds dit weekend is de campagne Hongersnood 12-12 in een stroomversnelling gekomen. De actie krijgt heel wat aandacht via de tv- en radiospotjes die uitgezonden worden door de verschillende mediagroepen. Ook de redactioneel kreeg de campagne de nodige aandacht met onder meer de aankondiging van de federale regering dat ze het bedrag zal verdubbelen, de protesten in Jemen tegen de burgeroorlog die nu twee jaar woedt. Ook de aanwezigheid van verschillende Belgische journalisten in de zwaar getroffen regio zorgt ervoor dat mensen zich een beter beeld kunnen vormen van de catastrofe en overgaan tot een bijdrage.

Contact

Alexander De Croo
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post

  • Finance Tower
  • Kruidtuinlaan 50 bus 61
  • B-1000 BRUSSEL
Open vld omygod.be