Nieuws

Gsm-operatoren die registratieregels prepaidkaarten overtreden riskeren verlies vergunning

Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo reageert scherp op de overtredingen van een aantal kleinere gsm-operatoren bij de registratie van prepaid simkaarten. “Dit is totaal onaanvaardbaar. Gsm-operatoren zijn verantwoordelijk voor de correcte registratie van prepaidkaarten. Wie de regels aan zijn laars lapt, riskeert zware boetes, strafrechtrechtelijke vervolging en zelfs verlies van de vergunning.”

De registratie van prepaid simkaarten werd ingevoerd in de nasleep van de aanslagen van 22 maart vorig jaar. Veiligheidsdiensten signaleerden dat er in een criminele milieus heel wat prepaidkaarten in omloop waren omdat die aantrekkelijk zijn omwille van hun anonimiteit. De identificatie van prepaidkaarten moet de veiligheids- en inlichtingendiensten toelaten om sneller de identiteit te achterhalen van de gebruikers. Dat was in het verleden vaak bijzonder moeilijk waardoor soms kostbare tijd kon verloren gaan.

Alexander De Croo: “Gsm-operatoren die de registratieregels aan hun laars lappen, riskeren zware boetes, strafrechtelijke vervolging of verlies van hun vergunning. De wet is daarover zeer duidelijk. Telecomregulator BIPT is verantwoordelijk voor de controles en de opvolging. Ik heb vandaag bij het BIPT dan ook aangedrongen op grondige controles en een strikte toepassing van de wet.”

Na opmaak van een proces-verbaal door een officier van de gerechtelijke politie kan telecomregulator BIPT beslissen tot het opleggen van administratieve boetes of het intrekken van de vergunning van de gsm-operator. Ook kan de procureur des Konings overgaan tot strafrechtelijke vervolging.

Contact

Alexander De Croo
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post

  • Finance Tower
  • Kruidtuinlaan 50 bus 61
  • B-1000 BRUSSEL
Open vld omygod.be