Nieuws

Alexander De Croo voor één jaar She Decides in Senegal

Alexander De Croo voor één jaar She Decides in Senegal

Precies één jaar geleden organiseerde ons land in Brussel de internationel She Decides-conferentie ter ondersteuning van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen en meisjes. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, één van de intiatiefnemers van She Decides, trok voor de eerste verjaardag samen met premier Charles Michel naar Senegal.

Alexander De Croo nam in Fass, één van de deelgemeenten van de Senegalese hoofdstad Dakar, deel aan een sessie seksuele voorlichting die jonge meisjes moet informeren over de verschillende mogelijkheden rond geboorteplanning.

“Je voelt dat jonge meisjes meer en meer hun eigen toekomst in de hand willen nemen, maar daarvoor zijn een aantal basiszaken noodzakelijk. Toegang tot gezinsplanning en basisgezondheidszorg voor meisjes zijn dan natuurlijk vanzelfsprekend”, zegt minister De Croo.

Fass is een dichtbevolkte arme wijk, omringd door rijkere residentiële buurten, met veel jongeren, werkloosheid, delinquentie, veel schoolverlaters.  De wijk bevindt zich dicht bij de Université de Dakar en andere universiteiten, scholen en ziekenhuizen.

Verschillende organisaties, gaande van het VN-bevolkingsfonds UNFPA en UNICEF tot de Bill & Melinda Gates Foundation en het Clinton Health Initiatieve, werken er samen aan een betere toegang tot gezondheidszorg, in het bijzonder familieplanning en zorgen voor moeder en kind.

Ook gaat aandacht naar onderwijs voor meisjes, het stimuleren van ondernemerschap en empowerment van vrouwen. Dat zijn ook enkele van de onderwerpen die centraal staan in She Decides dat op één jaar tijd al meer dan 450 miljoen US dollar ophaalde voor het verbeteren van de seksuele en reproductieve rechten en gezondheid van meisjes en vrouwen.

Ondertekening nieuwe conventie

Minister De Croo ondertekende in Senegal een nieuwe conventie ondertekend die de samenwerking tussen België en Senegal voor de komende vijf jaar verder uitwerkt. Het gaat daarbij om het bevorderen van een lokaal en duurzaam ondernemerschap, seksuele en reproductieve rechten en onderwijs. Voor deze nieuwe conventie trekt de Belgische regering een budget van 40 miljoen euro uit, 13 miljoen minder dan het vorige programma dat liep van 2010 tot 2015. Senegal is een ontwikkelingspartner van België sinds 1968, maar de laatste jaren evolueert de relatie naar een partnerschap waar handel een sleutelrol speelt.

“Senegal gaat er op verschillende vlakken sterk op vooruit, waardoor de samenwerking evolueert van ontwikkelingshulp naar een partnerschap, een uitwisseling van ervaringen. We zitten niet meer in een Noord-Zuid-perspectief, waarbij het Noorden de problemen van het Zuiden komt oplossen”, zo zegt minister De Croo.

Contact

Alexander De Croo
Vicepremier en minister van Financiën en Internationale Ontwikkeling

  • Finance Tower
  • Kruidtuinlaan 50 bus 61
  • B-1000 BRUSSEL
Open vld omygod.be