Nieuws

Aandacht voor humanitaire crises tijdens informele Raad Ontwikkelingssamenwerking

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo boog zich vandaag tijdens de Informele Raad Ontwikkelingssamenwerking met zijn Europese collega’s over de humanitaire crises, het finaliseren van de EU Consensus over Ontwikkeling en de voorbereiding van de EU-Afrika Top van november.

De Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking bespraken de humanitaire noodsituaties in onder meer Jemen, Zuid-Soedan, Nigeria en Somalië. Stephen O’Brien, VN-coördinator voor noodhulp, luidde vorige week in de Veiligheidsraad de alarmbel dat 2017 een recordjaar zal worden inzake humanitaire noden. Minister De Croo maakte eerder al duidelijk dat deze vier landen één ding gemeen hebben: conflict, net zoals dat het geval is in Syrië waar de voorbije jaren miljarden aan humanitaire hulp werden ingezet. Humanitaire actie is nodig, maar kan nooit het gebrek aan politieke en diplomatieke oplossingen goedmaken. België wijst op het belang van het respecteren van de verplichtingen van het internationaal humanitair recht en op het confronteren van regeringen van de betrokken landen en regio’s met hun verantwoordelijkheden. De Europese Unie moet op dit vlak een belangrijkere politieke en diplomatieke rol spelen.

Europa neemt Belgische prioriteiten over 

De ministers van Internationale Ontwikkeling bespraken ook de EU Consensus over Ontwikkeling. Dat zijn de algemene krachtlijnen van het Europese ontwikkelingsbeleid voor de volgende jaren. Ons land dringt erop aan om bijzondere aandacht te geven aan de rechtenbenadering en het belang van duurzame en inclusieve economische groei. België is tevreden dat deze thema’s een centrale plaats kregen in de Europese Consensus over Ontwikkeling. Ook andere Belgische prioriteiten zoals een groter aandeel Officiële Ontwikkelingshulp voor de minst ontwikkelde landen, een sterkere samenwerking met de privésector, het inzetten van digitalisering voor ontwikkeling (D4D) en gendergelijkheid krijgen een plaats in het Europese ontwikkelingsbeleid.

Bedoeling is de EU Consensus over Ontwikkeling te finaliseren tijdens de Formele Raad Ontwikkelingssamenwerking van mei. Begin juni moet de tekst worden voorgesteld tijdens de European Development Days in Brussel.

EU-Afrika Top

Ook de voorbereiding van de EU-Afrika top eind november in Abidjan kwam aan bod. Daarbij was onder meer aandacht voor het belang conflictpreventie en het aanpakken van de grondoorzaken van instabiliteit. België wil dat de EU-Afrika Top leidt tot concrete vooruitgang op het vlak van vrede en veiligheid, maar ook van economische ontwikkeling en jobs.

Contact

Alexander De Croo
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post

  • Finance Tower
  • Kruidtuinlaan 50 bus 61
  • B-1000 BRUSSEL
Open vld omygod.be